Az elvesztett királyság

Hol volt, hol nem lesz?

Élőzenés, asztali bábelőadás 4-10 éves gyerekeknek, a Földünkról, a Földünkért.
Előadásunk hossza 40 perc, melyet igény szerint 40 perces érzékenyítő zenés drámajáték-foglalkozás követhet.
 
A Délibáb Társulat és Sólyom Tamás előadása.
Írta: Fabacsovics Lili
Rendezte: Szörényi Júlia  
Díszlet és bábok: Sári Miklós és Vince Kata
Zene: Sólyom Tamás
 
Széltündér: Revuczky Nóra
Erdőmanó: Goiteinné Dezséri Dóra/Goitein Gergely
Aranybálna: Szörényi Júlia/Budavári-Soós Kornélia
Kisfiú: Matolcsy Gábor
Az előadás során élőben zenél: Sólyom Tamás

Környezetünk védelme az egyik legfontosabb dolog, melyre meg kell tanítanunk gyermekeinket. Bábelőadásunk a gyerekek nyelvén, vagyis a mesén keresztül hívja fel a figyelmet az emberek felelősségére, és megmutatja, hogy mit kell tennünk Földünk védelme érdekében.

Mesénk helyszínén, a Színes Dombok Királyságában boldogan és zavartalanul éldegél Széltündér, Erdőmanó és Aranybálna. Vidáman dalolászva töltik mindennapjaikat, mialatt fontos, környezetünkkel kapcsolatos feladataikat is ellátják.

Ám egy nap megjelenik néhány furcsa, új lakó: a Szemétszörnyek. Lopakodva, settenkedve érkeznek, és szép lassan elfoglalják az egész tájat. Eleinte barátságosan fogadják őket, egy idő után azonban Erdőmanó már nem tud előbújni az otthonát eltorlaszoló szeméttől, Széltündér köhög, Aranybálna pedig elmenekül a víz tetején csillogó szokatlan folt elől. A vidám, színes mindennapok szépségét tönkreteszi a rengeteg szemét és szennyezés, amivel az emberek elárasztották a Királyságot.

A reményt történetünk főhőse, egy kisfiú hozza el, aki kutyájával való játék során az elvarázsolt helyre téved. A kisfiú azonnal a varázslények segítségére siet. Összeszedi a szemetet, megtisztítja a vizet, fákat ültet. Próbálja visszahozni a rendet és harmóniát erre a különleges és értékes helyre, megmentve ezzel a természet őrzőit is.

Az előadás során igyekeztük a probléma okának feltárásán túl a megoldásokra helyezni a hangsúlyt, megmutatva, hogy a gyerekek maguk is mennyi mindent tehetnek környezetünk védelme és megóvása érdekében. A téma komolyságát vidám dalok teszik könnyedebbé és befogadhatóbbá a gyerekek számára.

Az előadást igény szerint 40 perces érzékenyítő foglalkozás követheti, melynek során a zene és a drámajáték eszközeivel segítünk a gyerekeknek megérteni és elmélyíteni a darab üzenetét. Átbeszéljük és eljátsszuk, hogy mit tudnak tenni ők maguk azért, hogy egy tisztább világot teremthessünk magunk körül.